Lite om mig, gården, hundarna och uppfödningen av bordercollie
Jag heter Zonja och sitter här på bilden till vänster med några av mina hundar; Storma (längst till vänster), Zting ( i mitten) och Hexa (längst till höger på bilden), Hexa var min första bordercollie, född 1997 och hon blev 15 år gammal.
Min familj och jag, hundar och får bor på Vrångebäckens gård strax utanför Trollhättan. Gårdens inriktning är lammproduktion för kött och skinn, och vi bedriver också skogsbruk. Hundar har funnits med i hela mitt liv. Jag har tränat och tävlat med hund inom olika discipliner sedan 80-talet. Då var det mest lydnad, spår och sök, nu är det vallning för att hantera gårdens får och för att tävla vallning ibland när tiden räcker för det. Under många år har jag varit aktiv inom brukshundklubben och svenska vallhundsklubben på olika sätt. Jag har haft flera olika raser under åren men sedan 1997 har det varit bordercollie.
Hexgårdens uppfödning av bordercollie startade 2002. Det var då den första valpkullen föddes. Hexa, mamma till den, blev också mamma till kullen efter - till Zting och hennes syskon som nu är på sitt trettonde år. Sedan har det blivit några kullar till. Yngsta hunden jag har nu är fjärde generationen av egna hundar.
Målsättningen med aveln
Målsättningen med uppfödningen är att bidra till att bevara bordercolliens vallningsegenskaper, dess arbetsvilja
och samarbetslust. Att medvetet avla också för en god hälsa och mentalitet, vilket krävs för att en hund ska fungera och må bra
både i arbete, i vår familj och i vårt samhälle - vilket är viktigt de flesta av oss.
Ska målsättningen lyckas krävs aktiva valpköpare som bidrar till att hunden får arbeta, hållas försäkrad,
genomföra MH-prov, röntga höfter och ögonlysas. Det är också viktigt att hålla kontakten med Hexgårdens och
delta på kennelträffar och träningsläger. Då ökar möjligheten till uppföljning av avelsarbetet och vi får träffas,
titta på varandras hundar, ha trevligt och utbyta erfarenheter.
Under åren har jag fått massor av stöd och uppmuntran i träning, tävling och uppfödning av Malin Ekström (Gränsvallarens Kennel)
som jag fick kontakt med 1996. Till min stora sorg finns hon inte med bland oss längre. Men tack för allt Malin, i mitt minne och i mitt hjärta kommer du alltid att finnas.
Jag har ett arbete också utanför gården då jag arbetar med inlärning och inlärningspsykologi. Min utbildning är beteendevetare, legitimerad psykoterapeut inom KBT (Kognitiv Beteendeterapi), handledare- och lärare i psykoterapi KBT. Förutom att arbeta med beteendeterapi arbetar jag med utbildning inom beteendeterapi och inlärningspsykologi, har föreläsningar och kurser både för hundfolk och folk utan hund. Min inställning när det gäller hundtränining är att det inte bara är hunden vi ska träna - utan också oss själva. Att träna oss själva i kommunikation med hunden och med att hantera oss själva i tränings- och tävlingssituationer.
Vill du veta mer om KBT?
Du får gärna besöka www.kbtrespons.se eller www.kbtt.se och läsa mer.
KBT står för Kognitiv Beteendeterapi och grundar sig i operant och respondent inlärningsteori vilket har starkt stöd i forskning gällande inlärning.